Oliwa z oliwek to składnik, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Jej walory smakowe potrafią urozmaicić każdą potrawę, a prozdrowotne właściwości wzmacniają cały organizm od wewnątrz, ale i zewnątrz. Oliwa z oliwek to jeden z najważniejszych produktów wykorzystywanych w daniach włoskich, które są uwielbiane nawet przez właścicieli najbardziej wysublimowanych kubków smakowych. Dodawana jest do past, kruchej tarty, dań głównych, a nawet deserów! Kupując oliwę z oliwek pierwszego tłoczenia, można mieć namiastkę Włoch w swoim domu. Jaką oliwę wybrać, by jej smak i jakość spełniały wszystkie oczekiwania? 

Czym wyróżnia się dobrej jakości oliwa z oliwek?

Zanim oliwa z oliwek zagości na stałe w naszej kuchni, dodając smaku i aromatu przyrządzanym potrawom, należy zastanowić się, w jaką oliwę warto zainwestować. Dobrej jakości oliwa z oliwek jest zamknięta z ciemnej butelce, która chroni produkt przed negatywnym działaniem światła. Dlaczego to takie ważne? Światło dostające się do oliwy, w znaczący sposób obniża jej jakość, powodując utratę cudownego aromatu oraz ogólne pogorszenie jakości, tym samym, obniżenie walorów zdrowotnych. Oliwa z oliwek najwyższej klasy, tłoczona na zimno, ma delikatny, ale równocześnie lekko pikantny i gorzkawy smak. Subtelna goryczka to gwarancja zawartości w oliwie cennych dla organizmu polifenoli. Niskiej jakości oliwa z oliwek jest kwaśna, posiada kolor wpadający w czerwień i ma mocno winny zapach. Takiej oliwy należy kategorycznie unikać!

Jakie właściwości ma oliwa z oliwek?

Oliwa z oliwek to przede wszystkim cenne źródło wielu witamin i minerałów. Cechuje się wysoką zawartością witamin A, D ,E i K, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Niedobór tych witamin powoduje osłabienie organizmu, zmęczenie, zaburzenia krzepnięcia krwi i gorsze samopoczucie. Oprócz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oliwa posiada witaminy z grupy B, odpowiedzialne za zdrowie psychiczne i poprawiające nastrój. Oliwa z oliwek to także bogate źródło minerałów takich jak potas, fosfor i magnez. Co jednak najważniejsze, oliwy z oliwek czołowych producentów, takich jak Neféli, Basso czy Hutesa, stanowią źródło niezbędnych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów omega-3 i omega-6, koniecznych do zachowania prawidłowych funkcji układu sercowo-naczyniowego.

Zastosowanie oliwy z oliwek w kuchni 

Nie od dziś wiadomo, że najwyżej jakości oliwa z oliwek to doskonały składnik dań wytrawnych. Najczęściej gości na talerzach Włochów, natomiast od kilku lat coraz częściej można zauważyć ją w przepisach na typowe, polskie dania. I słusznie! Potrafi nadać powszedniemu, pospolitemu daniu zupełnie nowego charakteru! Doskonale sprawdza się jako składnik lekkich, orzeźwiających dressingów do sałatek i surówek warzywnych. To także niezbędny składnik pesto, które fantastycznie komponuje się z makaronem i świeżą bazylią. Oliwa z oliwek idzie w parze z pizzą, zastępując kaloryczne sosy, tym samym podbijając smak każdego składnika znajdującego się na cieście. Jej łagodny, lecz zarazem wyczuwalny smak, stanowi element dań na bazie makaronu, na przykład prostego Aglio Olio, gdzie dobrej jakości oliwa z oliwek jest kluczowym składnikiem, wpływającym na finalny smak potrawy. 

Wykorzystanie oliwy z oliwek do słodkich dań

Niewiele osób wie, ale oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia oprócz zastosowania w daniach słonych, może być komponentem słodkich deserów! Włosi uwielbiają przełamywać smakiem oliwy lody waniliowe lub włoskie Parfait, czyli mleczno-jajeczny deser w pucharkach, idealnie komponujący się ze świeżymi owocami i bakaliami. Delikatny, jedwabiście gładki mus czekoladowy, którego słodycz zostaje przełamana kilka kroplami oliwy to deser, który potrafi rozkochać w sobie każdego, nawet najwybredniejszego łasucha. 

Czy na oliwie z oliwek można smażyć?

To jedno z odwiecznych pytań, dotyczących oliwy z oliwek i jej zastosowania. Na oliwie z oliwek nie powinno się smażyć, gdyż posiada niską temperaturę dymienia. Oznacza to, że traci wszystkie cenne właściwości podczas wysokiej temperatury i może wpłynąć negatywnie na smak. Natomiast w naszej ofercie znajdują się najwyższej jakości oliwy, na których smażenie i gotowanie jest możliwe! Przykładem jest Oliwa z oliwek firmy Basso, umieszczona w litrowej puszce, która zapobiega dostawaniu się światła i tlenu. Dzięki temu klasyczny olej można zamienić na wysokiej jakości oliwę, która jest najlepszym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. 

oliwa z oliwek sansa basso 1L puszka

Jakie oliwy z oliwek znajdują się w ofercie?

W ofercie naszego sklepu znajduje się bogaty wybór najwyższej klasy oliwy z oliwek. Wszystkie umieszczone są w ciemnych butelkach lub puszkach, które zapobiegają utracie jakości spowodowanej dostawaniu się światła. Oliwy występują w różnych pojemnościach. Dostępne są w wygodnych małych buteleczkach, pozwalających na testowanie coraz to nowszych wariantów, ale i dużych butelkach, dla tych, którzy wybrali już swoją ulubioną oliwę. W asortymencie dostępna jest także oliwa extra virgin w sprayu, która zapobiega użyciu zbyt dużej ilości produktu podczas przygotowywania posiłku. To dobra propozycja dla osób na dietach redukcyjnych, pozwalająca dbać o linię i nienaganną sylwetkę. Co więcej, w sklepie można kupić także niefiltrowaną oliwę z oliwek, wyróżniającą się maksymalną zawartością cennych witamin i minerałów. 

oliwa z oliwek
Pomyślnie dodano do koszyka:
Brak produktów w koszyku!
KONTYNUUJ ZAKUPY